Navigácia

  • Vzdelávací seminár pre rodičov

    15.4.2024

    V kinosále školy sa konal v poradí už tretí vzdelávací seminár v tomto školskom roku. Témou boli základy a princípy nenásilnej komunikácie. Nenásilná a rešpektujúca komunikácia je súčasťou filozofie bezpečného vzdelávacieho prostredia CENADE. Každoročne v tejto oblasti vzdelávame pedagógov, tému nenásilnej komunikácie sme zaviedli aj do obsahu vzdelávania na prvom stupni základnej školy. Starších žiakov a študentov vedieme k tomu, aby prípadné konflikty riešili mediáciou v intenciách nenásilnej komunikácie - aby vnímali navzájom svoje pocity, potreby a učili sa byť v spojení so sebou samým aj s druhými. Teší nás, že sme mohli s princípmi nenásilnej komunikácie oboznámiť aj rodičov.  Seminár viedli M. Mátychová a J. Jurášková.

  • Náhradný program počas písomných maturít

    12.3.-14.3.2024

    V dňoch 12. až 14. marca 2024 sa uskutočnila externá časť a písomná časť internej maturitnej skúšky, ktorá potrápila hlávky našich oktavánov a oktavánok. Aby mali maturanti pokojné a ničím nerušené pracovné prostredie, pre mladších žiakov sme pripravili náhradný program.

    V utorok 12. 3. sa žiaci sekundy až septimy mohli zúčastniť Kurzu prvej pomoci, ktorý viedla certifikovaná lektorka. Študenti starší ako 16 rokov mohli po skončení kurzu absolvovať test a po jeho úspešnom zvládnutí získali certifikát. Pre piatakov, primánov a ostatných žiakov nižšieho gymnázia, ktorí sa neprihlásili na kurz, v škole prebiehal Deň spoločenských hier s p. učiteľom Lukášom. Študenti vyššieho gymnázia mali na výber z troch programov: kurz prvej pomoci, prehliadka vysokých škôl alebo dištančné vzdelávanie. Na vysokej škole ich sprevádzal náš absolvent Danko Teplan, ktorý zariadil našim študentom možnosť zažiť vysokoškolskú prednášku či seminár.

    V stredu 13. 3. mali žiaci nižšieho gymnázia zabezpečené šifrovačky – logické úlohy, ktorými ich sprevádzali odborníci z Mensy. Študenti vytvorili zmiešané skupiny a ich úlohou bolo spoločnými silami získať indície a na základe nich uhádnuť heslo. Žiaci kvarty a kvinty absolvovali vzdelávací a interaktívny workshop z dielne EduDramy – Antigona. Prostredníctvom tvorivej dramatiky Antigonin príbeh zažili na vlastnej koži a na konci workshopu ho vedeli prerozprávať bez toho, aby drámu čítali. Ostatní žiaci vyššieho gymnázia mali opäť v ponuke návštevu matematickej a fyzikálnej fakulty Univerzity Komenského alebo možnosť dištančného vzdelávania.

    Vo štvrtok 14. 3. žiaci nižšieho gymnázia zažili vzdelávací workshop spolu s EduDramou. Žiaci kvarty a vyššieho gymnázia mali v ponuke prednášku a workshop zameraný na problematiku mindfulness a wellbeing.

  • Lyžiarsky výcvik - Tercia, Kvarta, Kvinta

    V dňoch od 26.2 do 1.3.2024 sa 34 študentov tercie, kvarty a kvinty zúčastnilo lyžiarskeho výcviku v Jasnej. Z celkového počtu zúčastnených bolo 10 začiatočníkov (lyžiarov/snoubordistov). Na konci lyžiarskeho kurzu sa nelyžiari stali lyžiarmi/snoubordistami a zvládli zjazdiť červené zjazdovky. Výcvik úspešne ukončilo 32 žiakov (2 študenti opustili kurz pre chorobu). Študenti lyžovali od utorka do piatka – doobeda aj poobede na severnej a južnej strane Chopku. Výnimkou bol pondelok, kedy nám neprialo počasie, a tak sme program venovali ubytovaniu sa, spoločenským hrám, zoznámeniu sa s inštruktormi a podrobnému prejdeniu si Bieleho kódexu. V utorok sa počasie umúdrilo, ale pre technické problémy na lanovke mohli žiaci lyžovať iba na južnej strane kopca. Od stredy študenti začali využívať obe strany Chopku. Večerné programy sme venovali spoločenským hrám, cestovateľskému denníku... a posledný večer sme výcvik zakončili spoločnou diskotékou.

  • Podmienky a kritériá na prijatie na štúdium do 1. ročníka osemročného štúdia pre školský rok 2024/2025

    Podmienkou na prijatie na štúdium na Súkromné gymnázium pre žiakov so všeobecným intelektovým nadaním CENADA v školskom roku 2024/2025 je:  

    • ukončenie 5. ročníka základnej školy
    • podanie prihlášky zákonným zástupcom podľa termínov a spôsobom určených MŠVVaŠ
    • diagnostikovanie všeobecného intelektového nadania centrom poradenstva a prevencie
    • úspešné vykonanie prijímacej skúšky z matematiky, slovenského jazyka a ústneho pohovoru
    • umiestnenie žiaka do počtu miest určených pre odbor v škole

     

    Kritériá prijatia:

    Za výsledky na prijímacích skúškach môže žiak získať maximálne 210 bodov.

    Test zo slovenského jazyka

    Max. 40 body

    Test z matematiky

    Max. 40 body

    Vlastné kritérium – ústny pohovor so zameraním na záujmy, motiváciu a všeobecný prehľad

    Max. 130 bodov

    Podmienkou na zloženie skúšky zo slovenského jazyka, matematiky a ústneho pohovoru so zameraním na záujmy, motiváciu a všeobecný prehľad je získanie min. 40 bodov.

     

     

    Pri rovnosti bodov je uprednostnený žiak:

    • ktorý dosiahol väčší počet bodov z ústnej časti zameranej na záujmy, motiváciu a všeobecný prehľad.
    • Ak budú kritériá rovnaké, o prijatí rozhodne prijímacia komisia na základe pohovoru so žiakmi

     

    Podmienky prijatia boli prerokované v pedagogickej rade školy 11.1.2024 a predložené rade školy na vedomie dňa 11.1.2024

     

     

    V Bratislave, 11.1.2024

     

     

     

    PhDr. Jana Jurášková, PhD.

    riaditeľka školy

  • Goethe Institut - Kvarta, Kvinta

    8.11.2023

    S našimi žiakmi z Kvarty a Kvinty sme navštívili Goethe Institut. Pozreli sme si knižnicu a zúčastnili sa programu, ktorý pre nás pripravili učitelia z Goetheho Institutu. Oboznámili sme sa s reáliami Nemecka a Švajčiarska. Riešili sme úlohy týkajúce sa Álp a zahrali si zaujímavú hru.  

  • Škola v prírode 5.ročník - Kvarta

    2.10.-6.10.2023

    Penzión Medvedica, Tatranská Štrba

    Do Tatranskej Štrby sme sa dopravili vlakom, takže už samotná cesta bolo pre žiakov zážitkom (niektoré deti cestovali vlakom prvýkrát). Prešli sme spolu cca 30 km a videli sme Štrbské pleso, Popradské pleso, Vodopád Skok a Hrebienok. Voľne chvíle žiaci trávili na futbalovom ihrisku, na lúke pri hoteli hraním frisbee, schovávačky, čítaním kníh. Na tvorbe večerných programov učitelia spolupracovali so žiakmi – napr. žiaci si vytvorili vedomostný kvíz z 5 rôznych vyučovacích predmetov a ďalší večer v medziročníkových tímoch odpovedali na učiteľmi vybrané otázky. Do kvízu sa zapojili aj učitelia so svojimi bonusovými otázkami o nich a CENADE. Predposledný večer bol venovaný hraniu spoločenských hier a tvorbe hororových príbehov. ŠvP sme zakončili krátkou „nočnou hrou“. Cieľom hry bolo získať indíciu, ktorá priviedla žiakov do spoločenskej miestnosti na rozlúčkovú diskotéku.

  • Noc výskumníkov - kvarta až oktáva

    29.9.2023

    S našimi staršími gymnazistami sme sa zúčastnili podujatia Noc výskumníkov. Mali sme možnosť počuť a vidieť zaujímavé prednášky a prezentácie zamerané na technologické výdobytky a inovatívne riešenia, ktoré nám uľahčujú a spríjemňujú život alebo nám môžu pomôcť zvrátiť nepriaznivé trendy globálneho vývoja. Okrem toho sa nám podarilo aj jedno nečakané stretnutie - podujatie navštívila samotná pani prezidentka. Naši študenti mali svojský nápad a svoje stretnutie s pani prezidentkou majú potvrdené jej podpisom na megatekvici. Teraz nám už len na hodinách chémie či biológie zostáva zistiť, ako túto tekvicu aj s podpisom uchovať.

  • Galéria mesta Bratislava - Príma, Sekunda

    22.9.2023

    Žiaci prímy a sekundy navštívili galerijné priestory Galérie mesta Bratislava. Zúčastnili sa vzdelávacieho programu Papieroví hrdinovia. Vzdelávací program pozostával z úvodnej aktivity a dvoch častí: prehliadka výstavy Toto! je príbeh ilustrácie a zážitkový workshop, na ktorom si žiaci vyskúšali výtvarnú techniku linorytu. Výtvory si odniesli domov. Výstava vznikla v spolupráci s galériou TOTO! je galéria, ktorá sa zameriava najmä na práce slovenských ilustrátorov. V GMB si žiaci pozreli ilustrácie od vyše 60 slovenských ilustrátorov.

  • Futbalový deň CENADA

    12.9.2023

    Futbalový deň sa konal v Centre akademického športu na Račianskej ulici za slnečného počasia. Vytvorené boli 3 skupiny po 4 tímy. Súčasťou A. skupiny bol aj učiteľský tím, ktorý si z chuti zahral proti vyššiemu gymnáziu. 

  • Bežecký deň CENADA - Kvinta až Oktáva

    8.9.2023

    Bežeckého dňa v Líščom údolí sa zúčastnili študenti kvinty až oktávy. Tento rok sme orientačný beh vymenili za teambuildingové úlohy na stanoviskách. Študenti si vytvorili 6-členné skupinky, v ktorých plnili úlohy na 5 stanoviskách – okrem fyzických zručnosti si precvičili aj logické myslenie pri riešení šifry, prejdení „močiara“ a ďalších úloh. Po splnení úloh na stanoviskách si žiaci zahrali frisbee.

  • Bežecký deň 5.ročník a Príma-Kvarta

    8.9.2023

    Bežecký deň sa premiérovo konal na Kuchajde. Disciplíny boli beh so zmenami smeru, šprint na 3 lampy, beh na jedno kolečko, beh do kopca. Všetci sa veľmi zabávali a počasie nám naozaj prialo. 

  • Slávnostné otvorenie školského roka 2023/2024

    Slávnostné otvorenie školského roka 2023/2024 prebehne v pondelok 4.9.2023 podľa rozpisu nižšie:

     

    9:30 Príma až Kvarta – zraz pred školou

     

    10:00 Kvinta až Oktáva – zraz pred školou

     

  • Výsledky prijímacích skúšok na SG CENADA - šk. rok 2023/2024

    Prijatí žiaci:

     

    1.59GY2

    2.29YA2

    3.54HF8

    4.82KQ9

    5.13HH6

    6.12EX2

    7.52AY1

    8.29HC4

    9.57BQ2

    10.66KR8

    11.74NP7

    12.13WE3

    13.73HF3

    14.89WB4

    15.84SC9

    16.38PG2

    17.68QP9

    18.16QF4

    19.79RD5

     

    V Bratislave dňa 19.5.2023

    PhDr. Jana Jurášková, PhD.

    riaditeľka školy

  • Podmienky a kritériá prijatia na štúdium do 1. ročníka osemročného štúdia pre školský rok 2023/2024

    Podmienkou na prijatie na štúdium na Súkromné gymnázium pre žiakov so všeobecným intelektovým nadaním CENADA v školskom roku 2023/2024 je:  

    • ukončenie 5. ročníka základnej školy
    • podanie prihlášky zákonným zástupcom podľa termínov a spôsobom určených MŠVVaŠ
    • diagnostikovanie všeobecného intelektového nadania centrom pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie, ktoré nie je staršie ako dva roky
    • úspešné vykonanie prijímacej skúšky z matematiky, slovenského jazyka a ústneho pohovoru
    • umiestnenie žiaka do počtu miest určených pre odbor v škole

     

    Kritériá prijatia:

    Za výsledky na prijímacích skúškach môže žiak získať maximálne 210 bodov.

    Test zo slovenského jazyka

    Max. 40 body

    Test z matematiky

    Max. 40 body

    Vlastné kritérium – ústny pohovor so zameraním na záujmy, motiváciu a všeobecný prehľad

    Max. 130 bodov

    Podmienkou na zloženie skúšky zo slovenského jazyka, matematiky a ústneho pohovoru so zameraním na záujmy, motiváciu a všeobecný prehľad je získanie min. 40 bodov.

     

     

    Pri rovnosti bodov je uprednostnený žiak:

    • ktorý dosiahol väčší počet bodov z ústnej časti zameranej na záujmy, motiváciu a všeobecný prehľad.
    • Ak budú kritériá rovnaké, o prijatí rozhodne prijímacia komisia na základe pohovoru so žiakmi

     

    Podmienky prijatia boli prerokované v pedagogickej rade školy 24.11.2022 a predložené rade školy na vedomie dňa 29.11.2022

     

     

    V Bratislave, 29.11.2022

     

     

     

    PhDr. Jana Jurášková, PhD.

    riaditeľka školy

Kontakt

  • Súkromné gymnázium pre žiakov so všeobecným intelektovým nadaním CENADA
    Majerníkova 60
  • +421 907 539 416